نوشته شده توسط : کوروش فنایی

گیربکس خورشیدی چیست؟
گیربکس خورشیدی نوعی گیربکس اپی‌سایکلیک است که از تعدادی چرخ‌دنده ساده (چرخ‌دنده خار - Spur Gear) برای انتقال قدرت بین یک منبع انرژی (مانند الکتروموتور) و تجهیز مکانیکی بعدی استفاده می‌کند. در هر استیج از این گیربکس، یک چرخ‌دنده مرکزی به نام دنده خورشیدی به عنوان ورودی و محرک مجموعه عمل می‌کند. چند چرخ‌دنده سیاره‌ای دور دنده خورشیدی و درون یک دنده رینگی حرکت می‌کنند؛ همچنین دنده‌های سیاره‌ای به بازوهای حامل متصل‌اند که نیرو را به استیج بعدی یا شفت خروجی منتقل می‌کند.

گیربکس خورشیدی با نام‌های گیربکس اپی‌سایکلیک، گیربکس سیاره‌ای یا گیربکس دنده خورشیدی نیز شناخته می‌شود. از جمله مزایای گیربکس خورشیدی می‌توان به راندمان و دقت بالا، عمر مفید طولانی و قابلیت کوپل شدن با انواع الکتروموتور اشاره کرد.

یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های گیربکس خورشیدی، دستیابی به نسبت تبدیل‌های مختلف از طریق ترکیب چند مرحله (استیج) از چرخ‌دنده‌های خورشیدی و سیاره‌ای است. نسبت تبدیل هر استیج این گیربکس نهایتا 1:7 است؛ لذا برای ایجاد نسبت‌های بالاتر باید تعداد استیج ها یا مراحل کاهش دور را افزایش داد. به‌این‌ترتیب نسبت تبدیل استیج اول گیربکس خورشیدی نهایتاً 1:7، استیج دوم 1:7 تا 1:49، استیج سوم 1:49 تا 1:343 و ... خواهد بود.

علاوه بر این، گیربکس‌های خورشیدی تحمل گشتاور بالایی دارند و تحت بار زیاد هم کارایی مطلوب خود را حفظ می‌کنند.

خرید گیربکس خورشیدی
پیش از خرید گیربکس خورشیدی باید مشخصات فنی گیربکس را به‌دقت با نیازهای کاربرد مطابقت دهید؛ برخی از نکات مهم هنگام خرید گیربکس خورشیدی عبارت‌اند از:

نوع گیربکس: گیربکس‌های خورشیدی در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که در ادامه معرفی می‌شوند؛ اولین عاملی که برای خرید گیربکس خورشیدی باید در نظر گرفت نوع آن است.
نسبت تبدیل: نسبت تبدیل یا نسبت دنده گیربکس، تعیین‌کننده سرعت خروجی آن است؛ بنابراین نسبت تبدیل نیز از جمله نکات مهم برای خرید گیربکس خورشیدی است.
توان موتور: توان الکتروموتوری که با گیربکس کوپل می‌شود باید پاسخگوی نیازهای کاربرد بوده و با ظرفیت گیربکس متناسب باشد.
میزان لقی: میزان لقی یا Backlash نیز از مهم‌ترین عوامل در انتخاب گیربکس خورشیدی است. این گیربکس‌ها در حالت عادی ممکن است تا 1 درجه لقی داشته‌باشند؛ اما در صورت سفارشی‌سازی امکان کاهش بک‌لش تا 1 دقیقه (1/60 درجه) نیز وجود دارد.
قیمت: قیمت گیربکس خورشیدی باتوجه‌به عوامل مختلفی مانند نوع گیربکس، مشخصات فنی، سایز و … تعیین می‌شود که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.
برای خرید گیربکس خورشیدی حتماً به فروشگاه‌های معتبر مانند وب‌سایت کالا صنعتی مراجعه نمایید تا علاوه بر خرید گیربکس با قیمت مناسب، از خدمات پس از فروش این مجموعه مانند مشاوره تخصصی رایگان، تضمین تعویض و تأمین قطعات موردنیاز گیربکس بهره‌مند شوید. در این وب‌سایت، علاوه بر خرید گیربکس خورشیدی، انواع گیربکس هلیکال، حلزونی و ... را نیز می‌توانید خریداری نمایید.

قیمت گیربکس خورشیدی
قیمت گیربکس خورشیدی یکی از مهم‌ترین عوامل در هنگام خرید این محصولات است؛ عوامل مختلفی بر قیمت گیربکس خورشیدی اثرگذار هستند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

نوع گیربکس: گیربکس‌های خورشیدی در انواع مختلفی تولید می‌شوند؛ از جمله کاهنده یا افزاینده، تک استیج یا چند استیج. قیمت گیربکس‌های چند استیج بیشتر از تک استیج است ولی در مورد گیربکس‌های کاهنده یا افزاینده قیمت تغییر زیادی نمی‌کند.
مشخصات فنی و سایز گیربکس: هر چه سایز گیربکس بزرگ‌تر باشد، مشخصات فنی آن مناسب کاربردهای سنگین صنعتی بوده و قیمت بیشتری نیز خواهند داشت.
نوع ورودی و خروجی: گیربکس‌های خورشیدی با ورودی و خروجی‌های مختلفی تولید می‌شوند؛ ورودی این گیربکس‌ها می‌تواند هالوشفت، سالید شفت یا کتابی (گاردانی) باشد و خروجی نیز بسته به نیاز مشتریان انواع مختلفی دارد. همچنین نحوه اتصال خروجی این گیربکس‌ها با پایه یا فلنج است؛ گیربکس‌های خورشیدی فلنج‌دار ارزان‌تر از پایه‌دار هستند.
برند سازنده: برند تولیدکننده گیربکس نیز در تعیین قیمت آن مؤثر است؛ برندهای معتبر و معروف قیمت بیشتری نسبت به گیربکس‌های کمتر شناخته شده دارند.
میزان لقی: میزان لقی تأثیر زیادی بر قیمت گیربکس دارد؛ گیربکس‌‌هایی که لقی بسیار کمی دارند، قیمت بالاتری نسبت به گیربکس‌های عادی دارند.
نوع دنده: در گیربکس‌های خورشیدی کوچک، برای کاهش صدا و لقی و همچنین افزایش عمر مفید دستگاه می‌توان از دنده‌های هلیکال به‌جای دنده ساده استفاده نمود که باعث افزایش قیمت گیربکس می‌شود.
باتوجه‌به موارد گفته شده، می‌توانید بر اساس بودجه خود، بهترین گیربکس خورشیدی را بیابید.

کاربرد گیربکس خورشیدی
گیربکس‌ خورشیدی کاربردهای بسیار گسترده‌ای دارد و در تجهیزات مختلف، از دستگاه روغن‌گیری تا صنایع فولاد به کار می‌رود. مهم‌ترین دلیل استفاده از گیربکس‌های خورشیدی، امکان تولید دور خروجی بسیار پایین و بازدهی بالای آن‌ها است.

کاربردهای گیربکس خورشیدی

از جمله کاربردهای گیربکس خورشیدی عبارت‌اند از:

دستگاه CNC
رباتیک صنعتی
دستگاه بالمیل
کولینگ‌تاور
میکسر و همزن صنعتی
شریدر
نورد فولاد سرد و گرم
تیکنر فاضلاب
مخازن هوادهی فاضلاب
دستگاه خردایش و سنگ‌شکن
کانوایر
رول فرمینگ
صنایع غذایی
صنایع شیمیایی
کشاورزی
صنایع دریایی
آب و فاضلاب
صنایع معدنی
صنایع نساجی
توربین‌های بادی و آبی
و ...
همانطور که گفته‌شد، از گیربکس خورشیدی به دلیل مزایای بسیار زیادی که دارد، در طیف گسترده‌ای از کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی مزایا و معایب این گیربکس می‌پردازیم.

مزایا و معایب گیربکس خورشیدی
گیربکس‌های خورشیدی مزایای منحصربه‌فردی دارند؛ از جمله:

دستیابی به نسبت تبدیل بالا در ابعاد کوچک: گیربکس‌های خورشیدی نسبت دنده بالایی را در یک پوسته نسبتاً کوچک ارائه می‌دهند و برای کاربردهایی که فضای محدودتری دارند، مناسب هستند.
راندمان بالا: گیربکس‌های خورشیدی نسبت به انواع گیربکس حلزونی و برخی از گیربکس‌های هلیکال راندمان بالاتری دارند. راندمان گیربکس خورشیدی حدود 98% است.
میزان لقی پایین: گیربکس خورشیدی به دلیل طراحی خاص دندانه‌ها، لقی کمی داشته و برای کابردهایی که نیاز به دقت بالا دارند، بسیار مناسب است.
بازه نسبت تبدیل گسترده: گیربکس‌های خورشیدی امکان دستیابی به نسبت‌های خیلی پایین تا خیلی بالا را با تغییر تعداد استیج فراهم می‌کنند.
امکان استفاده با موتورهای مختلف: بازه توانی موتورهای قابل‌استفاده با این گیربکس‌ها بسیار گسترده‌است. همچنین انواع مختلفی از گیربکس خورشیدی برای اتصال به الکتروموتور، هیدروموتور و ... طراحی و تولید می‌شود.
حالت‌های مختلف خروجی: این نوع گیربکس را می‌توان در حالت‌های مختلفی نصب نمود. همچنین خروجی‌های متنوعی برای گیربکس‌های خورشیدی طراحی شده‌‌است؛ از جمله: پایه‌دار با شافت خروجی تک‌خار، فلنج‌دار با شافت خروجی تک‌خار، خروجی مادگی هزارخاری و ...
راستای ورودی و خروجی مختلف: گیربکس‌ خورشیدی 90 درجه و شفت مستقیم
توزیع بار بهینه: بار ورودی به گیربکس به‌صورت همزمان روی چند چرخ دنده اعمال می‌شود و تنها یک دنده تحت فشار نیست.
تولید گشتاور بالا
عمر طولانی
گیربکس خورشیدی مانند همه تجهیزات مکانیکی دیگر دارای معایبی نیز هست. از جمله معایب گیربکس خورشیدی می‌توان موارد زیر را نام برد:

طراحی نسبتا پیچیده نسبت به سایر گیربکس‌ها
نیاز مداوم به روغنکاری
قیمت بالاتر نسبت به گیربکس‌های صنعتی دیگر
به دلیل استفاده از دنده‌های ساده، در دورهای بالا صدای نسبتاً زیادی دارند.
برندهای گیربکس خورشیدی
بهترین برندهای گیربکس خورشیدی

تعداد زیادی از تولید کنندگان گیربکس ایرانی و اروپایی، در زمینه ساخت گیربکس های خورشیدی فعالیت می نمایند. از جمله تولیدکنندگان ایرانی گیربکس خورشیدی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

گیربکس اصفهان دور متغیر (شهباز گیربکس)
گیربکس شاکرین
گیربکس توکا طرح صفاهان
و برندهای شناخته شده گیربکس خورشیدی خارجی عبارتند از:

گیربکس خورشیدی رجیانا ایتالیا
گیربکس خورشیدی بونفیلیولی ایتالیا
گیربکس خورشیدی SITI ایتالیا
گیربکس خورشیدی ایلماز ترکیه (سری P)
گیربکس های خورشیدی چینی
گیربکس STM
گیربکس خورشیدی شهباز

گیربکس خورشیدی شهباز یکی از محصولات شرکت شهباز گیربکس پیشرو سپاهان است که در گذشته با نام اصفهان دور متغیر نیز شناخته می‌شد. طراحی محصولات شهباز گیربکس این شرکت بر اساس گیربکس خورشیدی رجیانا ایتالیا است.

گیربکس خورشیدی شاکرین

گیربکس خورشیدی شاکرین یکی از محصولات جدید شرکت گیربکس شاکرین بوده و بر اساس طراحی گیربکس BREVINI ایتالیا تولید می شود. گیربکس‌های خورشیدی این شرکت در سه گروه سبک (سایز 010 تا 320)، سنگین (سایز 300 تا 5000) و فوق‌سنگین (سایز 5000 تا 20000) ارائه می‌شوند.

گیربکس خورشیدی توکا طرح صفاهان

شرکت توکا طرح صفاهان، یکی از تولیدکنندگان ایرانی انواع گیربکس صنعتی است؛ گیربکس خورشیدی توکا طرح بر اساس طراحی گیربکس‌های معروف بونفیلیولی تولید می‌شوند.

گیربکس خورشیدی رجیانا

گیربکس خورشیدی رجیانا ایتالیا یکی از برندهای معروف جهانی است که در زمینه تولید انواع گیربکس صنعتی فعالیت می نماید. بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده گیربکس خورشیدی، محصولات خود را بر اساس طراحی گیربکس‌ خورشیدی رجیانا تولید می‌کنند.

گیربکس خورشیدی ایلماز

گیربکس ایلماز ترکیه محصولات خود را در سطح جهانی ارائه می‌نماید؛ البته گیربکس‌های خورشیدی ایلماز در ایران فقط به صورت سفارشی قابل ارائه هستند.

وبسایت کالا صنعتی، نماینده فروش و تأمین‌کننده انواع گیربکس خورشیدی از برترین برندهای ایرانی و جهانی است؛ علاوه بر برندهای فوق می‌توانید سایر برندهای جهانی گیربکس خورشیدی را نیز به صورت سفارشی از این مجموعه خریداری نمایید.

انواع گیربکس خورشیدی
گیربکس‌های خورشیدی در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که هریک برای کاربردهای خاصی استفاده می‌شوند. به‌ طور کلی گیربکس‌های خورشیدی را بر اساس عملکرد، نحوه قرارگیری شفت‌ها و نوع خروجی آن‌ها دسته‌بندی می‌کنند.

انواع گیربکس خورشیدی کوچک و صنعتی

انواع گیربکس خورشیدی بر اساس کاربرد
انواع گیربکس خورشیدی بر اساس کاربرد به دو دسته صنعتی و گیربکس خورشیدی کوچک تقسیم می‌شوند.

گیربکس خورشیدی صنعتی: این گیربکس‌ها برای اتصال به الکتروموتور طراحی شده‌است؛ ولی می‌تواند با هیدروموتور نیز کوپل شود. در صورت اتصال گیربکس خورشیدی به الکتروموتور، به آن الکتروگیربکس یا موتور گیربکس خورشیدی نیز می‌گویند.
گیربکس خورشیدی کوچک: انواع گیربکس خورشیدی کوچک برای اتصال به سروو موتور یا استپ موتور طراحی و تولید شده‌اند و دارای لقی بسیار پایین هستند. از گیربکس خورشیدی کوچک اغلب برای کاربردهای دقیق مانند ماشین CNC استفاده می‌شود؛ به‌همین‌علت در بازار به عنوان گیربکس CNC نیز شناخته می‌شود.
انواع گیربکس خورشیدی بر اساس عملکرد
بر اساس عملکرد، انواع گیربکس‌های خورشیدی به دو دسته کاهنده و افزاینده تقسیم‌بندی می‌شوند.

گیربکس خورشیدی کاهنده:گیربکس‌های خورشیدی کاهنده برای کاهش سرعت خروجی و افزایش گشتاور به‌کار می‌روند.
گیربکس خورشیدی افزاینده: گیربکس‌ افزاینده خورشیدی دور خروجی موتور را افزایش می‌دهد.
انواع گیربکس خورشیدی بر اساس جهت انتقال قدرت
از نظر جهت انتقال قدرت، انواع گیربکس‌ خورشیدی به دو دسته شفت مستقیم و گیربکس خورشیدی ۹۰ درجه تقسیم می‌شوند.

گیربکس خورشیدی شفت مستقیم: در گیربکس خورشیدی مستقیم، شفت ورودی و خروجی در یک راستا قرار گرفته و انتقال قدرت بدون تغییر جهت انجام می‌شود.
گیربکس خورشیدی 90 درجه: در گیربکس خورشیدی ۹۰ درجه، شفت ورودی و خروجی عمود بر هم بوده و نیروی ورودی با ۹۰ درجه تغییر به شفت خروجی منتقل می‌شود.
انواع گیربکس خورشیدی براساس زاویه شفت

انواع گیربکس خورشیدی بر اساس نحوه اتصال
به طور کلی نحوه اتصال گیربکس‌های خورشیدی به سه نوع پایه ‌دار، فلنج‌دار و ترکیب هردو تقسیم‌بندی می‌شود؛ گیربکس‌های خورشیدی پایه‌دار به کمک پایه و پیچ به شاسی دستگاه متصل شده و گیربکس‌های فلنج دار به‌ وسیله فلنج و پیچ‌های آن به سایر تجهیزات متصل می‌شوند. البته هریک از این دو نوع بر اساس نوع شفت‌ یا هالوشفت به‌کار رفته به تیپ‌های دیگری تقسیم می‌شوند. همچنین بر اساس شفت ورودی و خروجی نیز می‌توان این گیربکس‌ها را در انواع زیر دسته‌بندی نمود:

شفت ورودی: هالوشفت، سالیدشفت و سالیدشفت کتابی (گاردونی)
شفت خروجی: هالوشفت (تک خار و هزار خار)، سالیدشفت (ساده و خاص)، سالیدشفت هزارخار، سالیدشفت کتابی (گاردونی)
انواع ورودی گیربکس خورشیدی

انواع شفت خروجی گیربکس خورشیدی

موتور گیربکس خورشیدی
موتور گیربکس خورشیدی ترکیبی از یک الکتروموتور با نوعی گیربکس خورشیدی است که در کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. موتور گیربکس خورشیدی بر اساس نوع موتور به دو دسته زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

موتور گیربکس خورشیدی AC: موتور گیربکس‌های خورشیدی AC بیشتر برای کاربردهای سنگین‌تر استفاده می‌شوند. این موتور گیربکس ابعاد بزرگ‌تر و توان بالاتری دارند و از الکتروموتور سه‌فاز یا تک‌‎فاز القایی استفاده می‌کنند.
موتور گیربکس خورشیدی DC: گیربکس‌های خورشیدی که با موتورهای DC مانند سروو موتور و استپ موتور استفاده می‌شوند، طراحی متفاوتی داشته و ابعاد بسیار کوچک‌تری دارند. از این موتور گیربکس‌ها برای کاربردهایی که نیاز به‌دقت و کنترل سرعت بالایی دارند استفاده می‌شود.
موتور گیربکس خورشیدی هیدروموتوری: گیربکس‌های خورشیدی با برندهای مختلف را در صورت سفارش می‌توان به‌صورت هیدروموتوری نیز تولید کرد. این موتورگیربکس‌ها در مواردی که دسترسی به برق نیست، استفاده می‌شوند؛ از جمله صنایع نظامی، ماشین آلات، جرثقیل‌ها و میکسرهایی که روی ماشین آلات نصب‌ می‌شوند.
گیربکس خورشیدی کوچک
گیربکس خورشیدی کوچک

گیربکس خورشیدی کوچک، یکی از انواع خاص این گیربکس صنعتی است که برای کاربردهای کوچک و دقیق طراحی شده است. این گیربکس‌ها معمولاً با موتورهای DC کوچک مانند استپ موتور یا سروو موتور به کار می‌روند. استپ موتور، الکتروموتور کوچک و دقیقی است که هر دور شفت خروجی را به چندین قدم یا استپ تقسیم می‌کند. سروو موتور نیز نوع دیگری از الکتروموتور DC است که می‌تواند شفت خروجی را در جهت، سرعت و اندازه دلخواه بچرخاند. باتوجه‌ به مزایا و ویژگی‌های گیربکس خورشیدی کوچک، از آن‌ها برای کاربردهای دقیق استفاده می‌شود. از جمله مزایای این گیربکس‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

دقت بالا: گیربکس‌های خورشیدی کوچک دقت بالایی داشته و برای کاربردهای دقیق مانند CNC و رباتیک مناسب هستند.
لقی کم: لقی یا Backlash بسیار کم گیربکس‌های خورشیدی کوچک، عملکرد نرم و روان این گیربکس را تضمین می‌نماید.
ابعاد کوچک: ابعاد بسیار کوچک و فشرده گیربکس خورشیدی کوچک، آن‌ها را برای استفاده در فضاهای محدود مناسب می‌سازد.
طرز کار گیربکس خورشیدی

https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/109/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B4%DB%8C%D8%AF%DB%8C
طرز کار گیربکس خورشیدی و اجزای آن در هر استیج کاهنده به شرح زیر است:

انواع چرخ دنده گیربکس خورشیدی

چرخ‌دنده خورشیدی: چرخ‌دنده خورشیدی در مرکز گیربکس قرار گرفته و نیروی الکتروموتور توسط شفت ورودی به این چرخ‌دنده منتقل می‌شود. این چرخ‌دنده موظف است نیروی ورودی به چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای منتقل نماید.

چرخ‌دنده سیاره‌ای: چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای بر روی یک حامل نصب شده و دور چرخ‌دنده خورشیدی می‌چرخند. از طرفی چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای درون یک چرخ‌دنده رینگی قرار گرفته‌اند و به‌صورت هم‌زمان با چرخ‌دنده خورشیدی و رینگی درگیر می‌شوند.

چرخ‌دنده حلقه: چرخ‌دنده حلقه دارای دندانه‌هایی در محیط داخلی خود است که چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای با آن‌ها درگیر می‌شوند. این چرخ‌دنده از جنس فولاد بوده، به‌صورت ثابت به پوسته گیربکس متصل می‌شود و تمامی چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای را احاطه می‌کند.

صفحه و بازوهای حامل: چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای توسط بازوهای حامل به مرکز چرخ‌دنده خورشیدی بعدی یا شفت خروجی متصل می‌شوند؛ صفحه و بازوهای حامل دو وظیفه مهم در گیربکس‌ خورشیدی دارند:

نگهداری چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای: اصلی‌ترین وظیفه حامل، نگه‌داشتن چرخ‌دنده‌های سیاره‌ای در جای خود و اطمینان از چرخش درست آن‌ها حول محور چرخ‌دنده خورشیدی است.
انتقال گشتاور: حامل به‌عنوان آخرین جزء انتقال نیرو در هر استیج عمل می‌کند؛ در گیربکس‌ خورشیدی تک استیج، شفت خروجی به حامل متصل می‌شود و در گیربکس‌های چند استیج، حامل نقش انتقال‌دهنده نیرو به چرخ‌دنده خورشیدی استیج بعدی را بر عهده دارد.
مشخصات فنی گیربکس‌ خورشیدی
اصلی‌ترین مشخصات فنی گیربکس خورشیدی مربوط به محاسبات چرخ‌دنده خورشیدی می‌شود. بر اساس این محاسبات، نسبت تبدیل و در نتیجه سرعت و گشتاور خروجی مشخص می‌شود. با توجه به تنوع بالای گیربکس‌های خورشیدی، نمی‌توان تمام مشخصات فنی آن‌ها را بیان کرد، اما به طور کلی:





:: بازدید از این مطلب : 53
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 مرداد 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: